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  1. 紀要
  2. 言語と文化
  3. 第28号 (2024)

日本社会における韓国料理と外来語の韓国料理語 ―『広辞苑』・『大辞林』を中心に―

https://doi.org/10.14990/0002000241
https://doi.org/10.14990/0002000241
ae908ba3-69a8-44e0-84cd-723fe127a287
名前 / ファイル ライセンス アクション
K04661.pdf K04661.pdf
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-04-05
タイトル
タイトル 日本社会における韓国料理と外来語の韓国料理語 ―『広辞苑』・『大辞林』を中心に―
言語 ja
タイトル
タイトル Korean cuisine and Loan-words from Korean cuisine in Japanese society ―Focusing on『Kojien』and『Daijirin』―
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題 韓国料理
キーワード
主題 韓国料理語
キーワード
主題 料理独案内
キーワード
主題 広辞苑
キーワード
主題 大辞林
キーワード
主題 外来語
キーワード
主題 Korean cuisine
キーワード
主題 Korean cuisine words
キーワード
主題 Cooking guide
キーワード
主題 Kojien
キーワード
主題 Daijirin
キーワード
主題 Foreign loan-words
資源タイプ
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.14990/0002000241
ID登録タイプ JaLC
アクセス権
アクセス権 open access
著者 金, 泰虎

× 金, 泰虎

WEKO 1000

en KIM, Teho

ja 金, 泰虎
ISNI

ja-Kana キム, テホ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This paper examines when Korean food was introduced to Japanese society and when Korean words came to be listed as foreign loan words in Japanese national language dictionaries. It also discusses the selection and notation of Korean words as foreign loanwords, while taking into consideration the situation of exchange between Japan and Korea. Korean cuisine was introduced to Japan during the establishment of the modern nation-state, and after the end of World War II, it made further inroads into Japanese society. However, from the late 1980s, Korean culinary words began to appear as foreign loan words in the Kojien and Daijirin dictionaries, the two most prestigious Japanese language dictionaries in Japan. The selection of foreign loan words is made at the discretion of each publisher, but their notation is based on the rules provided by the National Institute for Japanese Language and Linguistics (NINJAL).
書誌情報 ja : 言語と文化
en : Language and Culture : The Journal of the Institute for Language and Culture

巻 28, p. 3-21, 発行日 2024-03-15
出版者
出版者 甲南大学国際言語文化センター
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 13476610
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11424274
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2024-04-05 06:42:55.169328
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Cite as

金, 泰虎, 2024, 日本社会における韓国料理と外来語の韓国料理語 ―『広辞苑』・『大辞林』を中心に―: 甲南大学国際言語文化センター, 3–21 p.

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