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  1. 紀要
  2. 言語と文化
  3. 第27号 (2023)

日本社会における韓国系の肉食文化 ―外食業の焼肉屋のメニューを手掛かりに―

https://doi.org/10.14990/00004609
https://doi.org/10.14990/00004609
042ed7e0-dea9-4dd5-8427-af14297ee217
名前 / ファイル ライセンス アクション
K04394.pdf K04394.pdf (1.9 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-04-26
タイトル
タイトル 日本社会における韓国系の肉食文化 ―外食業の焼肉屋のメニューを手掛かりに―
タイトル
タイトル Korean Carnivorous Culture in Japanese Society -Using the menus of Yakiniku restaurants in the restaurant industry as a clue -
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題 肉食文化
キーワード
主題 殺生禁断
キーワード
主題 肉食語彙
キーワード
主題 焼肉
キーワード
主題 食文化
キーワード
主題 韓国料理
キーワード
主題 carnivorous culture
キーワード
主題 forbidden to kill
キーワード
主題 carnivore vocabulary
キーワード
主題 Yakiniku
キーワード
主題 food culture
キーワード
主題 Korean cuisine
資源タイプ
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.14990/00004609
ID登録タイプ JaLC
著者 金, 泰虎

× 金, 泰虎

WEKO 1000

en KIM, Teho

ja 金, 泰虎
ISNI

ja-Kana キム, テホ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In Japanese society, an image has been formed that the yakiniku served at yakiniku restaurants in the food service industry is a food of Korean origin. This study explains the causes and circumstances of this perception as well as its pros and cons. It therefore considers what kinds of cooking methods are used to prepare yakiniku and the existence of two types of yakiniku in Korean society: direct-grilled and indirect-grilled. Japanese society has a short history of meat-eating culture, which is why yakiniku restaurants have menus that include the names of meat parts associated with Korea and offer an environment that facilitates the entry of strangers with meateating experience. After World War II, many ethnic Koreans living in Japan became involved in running yakiniku restaurants and spreading yakiniku culture. In addition, the culture of yakiniku has further spread with the tailwind of good exchange relations between Japan and Korea. However, the inclusion of Korean vegetables and meals on the non-meat menus of yakiniku restaurants and the names of these Korean dishes in Japanese national dictionaries have solidified the image of yakiniku as a dish of Korean origin. Furthermore, yakiniku cuisine has come to occupy a prominent genre among the foreign cuisines that are prevalent in Japanese society.
書誌情報 言語と文化
en : The Journal of the Institute for Language and Culture

巻 27, p. 17-41, 発行日 2023-03-10
出版者
出版者 甲南大学国際言語文化センター
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13476610
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11424274
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 14:57:20.115538
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金, 泰虎, 2023, Korean Carnivorous Culture in Japanese Society -Using the menus of Yakiniku restaurants in the restaurant industry as a clue -: 甲南大学国際言語文化センター, 17–41 p.

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